Dit voorjaar deed Flynth uit Arnhem twee grote aankopen. In februari werd het verlieslijdende Accon binnengehaald, en begin april volgde Astrium, een kantoor uit Zoetermeer met zeventig accountants. Flynth is het vijfde kantoor van Nederland en met zo’n 2400 accountants en adviseurs leidend in het controlewerk voor het midden- en kleinbedrijf. Dat is het deel van de markt dat de grote vier – EY, Deloitte, KPMG en PwC – steeds meer links laten liggen.

‘Wij werden als juridisch adviseurs bij de aankoop van Astrium betrokken via EY SaT, de strategie- en transactieadviestak van EY, die Flynth al bij de overname adviseerde,’ zegt overnameadvocaat Hendrik-Jan Bleijerveld (50) van HVG Law. ‘Wij treden vaak gezamenlijk op met de SaT-adviseurs van EY, zodat we bij overnames het hele pakket aan adviesdiensten kunnen aanbieden.’

Toch zijn hier ook beperkingen aan verbonden. ‘We hebben een strategische alliantie met EY Tax. EY Tax mag niet al haar fiscale diensten leveren aan ondernemingen waar EY controlewerk voor doet, en die beperkingen gelden in het bijzonder voor beursfondsen. Om die reden zijn wij terughoudend en beperken we ons hoofdzakelijk tot overnames in de private M&A-markt.’ HVG Law heeft vier vestigingen in Nederland en 160 advocaten en notarissen. Ongeveer 35 advocaten houden zich bezig met fusies en overnames.

Anders dan bij Astrium werd de overname van het grotere Accon in enkele maanden beklonken. Accon raakte in problemen nadat het de cijfers over 2020 moest corrigeren en alsnog een miljoenenverlies bekendmaakte. Voor de overname van Accon huurde Flynth Jan Louis Burggraaf in, voormalig topadvocaat bij Allen & Overy. Burggraaf zette vorig jaar met Jeroen Hoekstra een kantoor op dat zich richt op strategisch en juridisch M&A-advies, maar beiden zijn niet langer ingeschreven als advocaat.

Volgens Bleijerveld ‘zorgen de eigenaren van Astrium met de verkoop aan Flynth voor een goede opvolging en continuïteit van hun onderneming. De consolidatie in de markt is een logisch gevolg van de toegenomen regeldruk op accountants. De kosten voor compliance en automatisering lopen daardoor op.’

Bleijerveld had het aan de onderhandelingstafel relatief gemakkelijk. ‘Bijzonder aan deze transactie was dat Astrium geen juridisch adviseur voor de overname had ingehuurd. Dat was hun bewuste keuze en dat had wel als voordeel dat we geen lange gesprekken hoefden te voeren over typische juridische details. Aan de andere kant was mijn rol wel wat uitgebreider dan normaal. Ik voelde me soms een beetje als een notaris die als taak heeft om aktes aan alle betrokken partijen uit te leggen.’

Bendert Zevenbergen

Freelance journalist

Profile page
Advertentie