De Brauw was de eerste die op 28 februari 2022 publiekelijk belijdenis deed van een nieuwe morele standaard. De ronkende tekst pronkt op de website: The rule of law is at the very core of who we are and what we do at De Brauw. By waging an unprovoked war of aggression against Ukraine, Mr Putin and his regime are not just breaching elementary principles of international law and human rights. They are attacking the fundamental values that define our modern European society (…).

De boodschap van De Brauw is duidelijk. Zij zullen niet voor Rusland of Russische staatsbedrijven werken. Recent schreef De Groene Amsterdammer over de praktijk van de grote commerciële kantoren: ‘Dit ethisch minimalisme en het daarmee gepaard gaande gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt nu door de boycot van de Russische Federatie onder vuur’. Zien we hier De Brauw nu een nieuw ethisch reveil inleiden? Is dit een oprechte reactie na de jarenlange kritiek op amorele praktijken aan de Zuidas?

Wie er met een cynische blik naar kijkt en weet dat De Brauw de aandeelhouders van Yukos Oil bijstaat in de miljardenstrijd tegen de Russische Federatie, beseft dat het statement goed past in de lopende dossiers. Het is een buitenprocessuele zet ten faveure van de eigen cliënten, die ondertussen handenwrijvend zien hoe wederpartij Houthoff haar Rusland-desk moet sluiten. De Brauw hoeft zelf geen veer te laten, bevestigde zij tegenover NRC: ‘Wij treden al meer dan tien jaar op voor diverse partijen tégen het Russische regime, haar entourage en Russische staatsbedrijven. De sancties hebben daarom “niet of nauwelijks” gevolgen voor het kantoor.’

Het is dus eigenlijk fatsoensmarketing, die belijdenis van the rule of law, en daarmee inhoudsloos. De Brauw lijkt op een bakker die verklaart dat zijn producten voortaan diervriendelijk en vegetarisch zijn. Maar ik zou me zo graag vergissen. Ik put vooral hoop uit de slotzin van het statement: ‘Our hearts go out to the Ukrainian people. Their bravery is an example to us all’. Voordat ik definitief oordeel, wacht ik de volgende statements af. Want als De Brauw haar morele offensief serieus neemt, liggen er vast al enkele gereed. Allereerst één gericht tegen Saoedi-Arabië dat in 2018 journalist Jamal Khashoggi vermoordde en al jarenlang de burgerbevolking in Jemen bombardeert. Zo kan ik nog een rijtje landen noemen die de fundamentele waarden van onze moderne Europese samenleving ernstig aantasten.

En als De Brauw ‘the bravery’ van het Oekraïense volk echt tot voorbeeld neemt, wordt Shell de deur gewezen. Zeg deze cliënt, waarin de Saoedi’s recent fors investeerden en die medeverantwoordelijk is voor de wandaden in de Nigerdelta: wij willen in de toekomst liever niet optreden tegen Nigeriaanse weduwen. Het zal even slikken zijn, om de Shell-desk af te breken, maar moedig is het. Ik wacht dus af. Ondertussen moet ik wel denken aan Woutertje Pieterse en de pepermunthandel van de Hallemannetjes, die-altijd-zo-bijzonder-fatsoenlijk-zijn.

Matthijs Kaaks

Profile page
Advertentie