VvAA Rechtsbijstand heeft zich als tweede partij gemeld voor het vijfjarige experiment van de NOvA, dat advocaten in dienstbetrekking bij rechtsbijstandverzekeraars toestaat om voor niet-verzekerden op te treden.

VvAA is met name actief als zorgverzekeraar voor mensen die in de medische sector werken, maar biedt ook andere verzekeringen, zoals rechtsbijstand.

Formeel mogen advocaten die bij een verzekeraar werken alleen cliënten bijstaan die al een rechtsbijstandspolis hebben lopen. In 2019 ageerde schaderegelingskantoor SRK tegen die regel met de lancering van BrandMR, dat zich richt op particulieren en mkb’ers boven de toevoegingsgrens. Na de nodige druk van onder meer politiek en de Autoriteit Consument en Markt besloot de NOvA tot een vijfjarig experiment, dat bedrijven onder voorwaarden toestaat ook niet-verzekerden bij te staan.

De NOvA is met name beducht voor teveel commerciële invloed op de rechtsbijstand. Daarom stelt de orde als voorwaarde dat het bestuur van een rechtsbijstandsverzekeraar voor een meerderheid uit advocaten moet bestaan, die onderworpen zijn aan het tuchtrecht. Om aan die eis te voldoen heeft VvAA-directeur Sigrid Stevens zich laten beëdigen als advocaat. Stevens zegt dat de start van een eigen advocatenkantoor VvAA helpt om klanten en leden full service in het juridische proces bij te staan, ook buiten de rechtsbijstandverzekering om.

Advertentie