Alleen het Verenigd Koninkrijk scoort met 54 procent hoger dan Nederland. Op de derde plaats staat met 7 procent Noord-Macedonië. Daarna volgen Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Portugal.

Tussen 2020 en 2021 was er een forse groei in het aantal massaclaims rondom productaansprakelijkheid, consumentenrecht en letselschadeclaims, waarbij in 2021 drie keer zoveel consumentenclaims werden ingediend als in 2020. Ook het aantal ingediende mededingingsrechtelijke vorderingen in Europa is tussen 2017 en 2021 aanzienlijk gegroeid naar zeventien claims vorig jaar. Dat is niet gedreven door wijzigingen in het materiële mededingingsrecht, blijkt uit het rapport, maar eerder door de beschikbaarheid van nieuwe massaclaim-mechanismen.

Mensenrechtenkwesties

Zo werkt Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, met het ‘opt-out’-systeem. Dat betekent dat de claims van alle gedupeerden worden gebundeld en collectief bij de rechter aanhangig worden gemaakt. Er zijn dus geen individuele stappen nodig en de uitkomst van de procedure is voor alle gedupeerden bindend. Ook het kort geding is een populaire route voor klassikale actiegroepen in Nederland, blijkt uit het rapport van CMS. Er zijn in 2020 en 2021 vijftien vonnissen gewezen, waarbij COVID-19 een veel voorkomend onderwerp was. Zo hebben Stichting Vijfde Macht en Viruswaarheid een kort geding aangespannen, die overigens allebei niet succesvol waren.

Verder zijn er meerdere grote claims ingediend in Nederland tegen autoproducenten met betrekking tot dieselemissies en tegen internationale technologiebedrijven, zoals Facebook en TikTok, in verband met schending van privacygegevens (AVG). De laatste jaren zien we daarnaast een toename van massaclaims over mensenrechtenkwesties (ESG), zoals klimaatverandering. De grote Urgendazaak in 2019 en de succesvolle zaak van Milieudefensie tegen Shell in 2021 zijn hier voorbeelden van.

Lees hier het hele rapport van CMS.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie