De training wijkt qua inhoud en doel af van de ‘reguliere’ weerbaarheidstraining, die reeds door de NOvA wordt aangeboden. Tijdens de training wordt vooral aandacht besteed aan manipulatief gedrag en hoe dat kan leiden tot ongewenste beïnvloeding van advocaten, aldus de NOvA. Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: hoe herken je een manipulator, welke vormen van manipulaties zijn er en hoe te handelen om manipulatief gedrag tegen te gaan?

Bij een ander onderdeel van de training wordt aandacht besteed aan welke informatie wordt ingewonnen door een manipulator en waarom. ‘Welke informatie over het gedrag en routine is er van iemand beschikbaar? Het betreft vaak openbare informatie maar ook informatie die relatief eenvoudig te verkrijgen is, bijvoorbeeld via posts op digitale en sociale media. Hoe meer informatie beschikbaar is hoe kwetsbaarder iemand wordt en hoe groter het risico dat deze informatie wordt gebruikt om druk op iemand uit te oefenen. Een voorbeeld hiervan is “tigerkidnapping” waarbij men door informatie over een familielid iemand figuurlijk gijzelt om mee te werken aan iets wat voor de manipulator gunstig is.’

De training duurt inclusief lunch zes uur en wordt voor de eerste keer gegeven op dinsdag 23 augustus in Nieuwersluis. De kosten hiervoor worden gedragen door de NOvA. Aanmelden voor de training kan hier.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie