De Criminal Bar Association (CBA) eist sinds het voorjaar een verhoging van de tarieven met 25 procent, maar de Britse regering wil niet verder gaan dan 15 procent. Volgens de CBA zijn de verdiensten van advocaten sinds 2006 met 28 procent gedaald. Omgerekend naar het aantal uren dat ze maken, verdienen strafrechtadvocaten minder dan het minimumloon, aldus de CBA. Een beginnend advocaat zou jaarlijks na onkosten niet meer dan 20 mille overhouden.

De Britse regering weigert toe te geven en noemt de actie onverantwoord, omdat die ten koste zou gaan van de rechtzoekende. De CBA op haar beurt stelt juist dat de actie bedoeld is om de totale ineenstorting van het justitieel systeem te voorkomen. De beroepsvereniging wijst daarbij ook op de enorme achterstanden die de rechtbanken hebben opgelopen. Inmiddels wachten 60.000 strafzaken op afhandeling.

Advertentie