Woensdag vond een inleidende zitting plaats in de rechtbank Amsterdam tegen Jaouad F.. Hij wordt al jaren gezien als tussenpersoon die voor Taghi geweld liet plegen en is nu ook formeel verdachte van het aansturen van voorbereidingen voor de moord op  Wiersum.

De officieren van justitie verwezen woensdag naar nieuwe ontsleutelde berichten in de strafzaak tegen Anouar Taghi (29) en acht medeverdachten. Anouar Taghi (29), een andere neef van Ridouan Taghi, werd november 2019 aangehouden. Volgens het OM hadden hij en Jaouad F. veelvuldig contact met elkaar gehad tijdens de talloze voorverkenningen bij het kantoor en de woning van Wiersum. Anouar Taghi is nog wel verdachte maar zit niet meer in de cel. Jaouad F. zit in de cel in Marokko voor een drugszaak.

Anonieme getuige

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak rond de voorbereidingen voor de moord op Wiersum laat nog zeker een jaar op zich wachten, bleek woensdag. Het OM gokt op “na de zomer 2023”.

De twee uitvoerders van de moord op Wiersum zijn vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel. Het hoger beroep in die zaak staat begin volgend jaar gepland. De zaak van de uitvoerders van de moord (zaak Pulheim) en die van de voorbereiding van de moord (zaak Buizerd) zijn nauw met elkaar verweven, mede hierdoor duurt de behandeling van deze zaak langer dan eerder gepland.

Deze zomer werd bekend dat Krystian M. (27), ook verdachte in de zaak Buizerd, door een anonieme getuige wordt genoemd als de persoon die de uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries rechtstreeks aanstuurde. Deze anonieme getuige ‘5089’ heeft ook verklaringen afgelegd over de voorbereidingen van de moord op Wiersum. Hij zal eind dit jaar en begin volgend jaar hier nader over bevraagd worden, besliste de rechtbank woensdag.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Derk Wiersum

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie