Het is pijnlijk om te lezen welke meldingen er over mr. X in het politieregister terecht kwamen. Het OM stuurde ze door naar de Rotterdamse deken. Mr. X verkeerde tussen harddrug-gebruikers, zwierf over straat, had last van wanen en (al dan niet bestaande) conflicten met vuurwapens. Een sekswerker deed een melding van ‘mensenhandel/seksuele uitbuiting’ en drugshandel. Volgens zijn zus was mr. X zwaar verslaafd aan cocaïne.

 

Verrassingsfeestje

De deken deed verschillende pogingen, maar een bezoek aan het kantoor van mr. X noch een gesprek op het ordebureau kwam van de grond, mr. X bleef het ontwijken. Op 23 september meldde hij zich vlak voor een gesprek af omdat er naar zijn zeggen veertig mensen op hem wachtten voor een verrassingsfeestje in Den Bosch.

Er was wel telefonisch contact en mr. X mocht nog eens per mail reageren, en er volgde een gesprek op het ordebureau in bijzijn van zijn advocaat. Mr. X vertelde dat hij die dag nog een zitting had gehad. Hij zou een sabbatical willen nemen om zijn leven weer op de rails te krijgen. Er werd afgesproken dat mr. X met een plan van aanpak zou komen.

Echtscheiding

Maar dat kwam niet, en dan is voor de deken de maat vol: hij vraagt de tuchtrechter mr. X te schorsen op grond van artikel 60b Advocatenwet.

Volgens mr. X was het zijn echtscheiding die hem uit evenwicht had gebracht. Een stormachtige relatie met een zwaar verslaafde zette zijn leven verder op de kop. En een (niet met documenten gestaafde) longontsteking verhinderde het maken van het aan de deken beloofde plan.

Chaos

Dat mr. X vooral naar andere mensen en omstandigheden wijst voor de chaos in zijn bestaan, helpt hem niet. De raad van discipline in Den Haag weegt het als negatieve factor mee. De aangekondigde sabbatical inclusief behandeling is too little, too late.

Mr. X is met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd geschorst. Hij kan in hoger beroep, maar dat heeft geen schorsende werking.

Advertentie