In oktober 2020 ontplofte ‘s nachts een explosief, een zogeheten mortierbom, bij het oude adres van het advocatenkantoor van José Engels in Heerhugowaard. De materiële schade was groot, maar er raakte niemand gewond. Het kantoor was inmiddels verhuisd naar een ander pand. Een paar dagen na de aanslag volgt een briefje met de tekst: ‘Dit is een waarschuwing voor José’. Eerder had Engels al een dreigbrief ontvangen waarin 9.000 euro werd geëist omdat ze in een strafzaak een cliënt niet goed zou hebben verdedigd.

De cliënt in kwestie is Dylan T., die volgens het OM de aanslag vanuit detentie heeft georganiseerd. T. was boos op zijn advocaat, die niet had voorkomen dat zijn voorwaardelijke jeugd-tbs werd omgezet in een definitieve maatregel.

Verhuisd

De gedetineerde T. wist echter niet dat het advocatenkantoor een paar maanden eerder was verhuisd. De impact op Engels en haar kantoorgenoten was niettemin groot. Een van de advocaten besloot met haar vak te stoppen.

Bij de rechtbank op Schiphol stond dinsdag niet Dylan T. terecht – zijn zaak dient volgend voorjaar – maar zijn veronderstelde handlanger Chevell C. Hij zou hebben bemiddeld tussen T. en de man die de mortierbom liet ontploffen. C. wordt gezien als de leverancier van de mortierbom. Bij een huiszoeking werden in zijn huis 885 stuks zwaar professioneel vuurwerk gevonden.

Naast een celstraf werd dinsdag ook een schadevergoeding voor de slachtoffers geëist van ruim 15.000 euro. José Engels woonde de zitting niet bij, volgens haar raadsman Justin Kötter uit angst voor de aanslagplegers. De rechtbank doet op 16 november uitspraak.

Advertentie