Vanmorgen vond de vijfde en laatste regiezitting plaats in de strafzaak 26Mandel tegen voormalig advocaat Youssef Taghi in de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp. Youssef Taghi, de neef van Ridouan Taghi, wordt er onder meer van verdacht dat hij een half jaar lang criminele plannen van Ridouan Taghi zou hebben doorgespeeld.

Tijdens de vorige regiezitting betoogde Seebregts, toen net aangetreden als de nieuwe advocaat van Youssef Taghi, dat Ridouan Taghi niet alleen via zijn neef Youssef contact met de buitenwereld zou hebben. Hij suggereerde dat er ook  contact was via andere communicatielijnen, waaronder een lijn met zijn advocaat Inez Weski. ‘Het lijkt er op dat ook zij niet bestand bleek tegen de druk die kennelijk uitgaat van deze man,’ stelde Seebregts toen. Hij verzocht de rechtbank om ‘de paralelle communicatielijnen’ te onderzoeken.

Deze onderzoekswens is nu dus ingetrokken. In de bunker liet Seebregts vrijdag in een kort betoog weten dat alle verzoeken tot nader onderzoek worden ingetrokken, melden verschillende media. Zijn cliënt, die niet aanwezig was in de rechtbank, had hiertoe ‘om hem moverende redenen’ besloten, aldus Seebregts. Wat deze redenen zijn, is niet duidelijk.

Getuigenverhoor

In de middag startte de inhoudelijke behandeling van de strafzaak met een getuigenverhoor van Ridouan Taghi. In aanloop naar dat verhoor is een uitvoerige verklaring van Ridouan op schrift gesteld waarin hij het opneemt voor zijn neef. ‘Youssef hoort thuis bij zijn kinderen. Door mij is hij in deze ellende terechtgekomen. Hij heeft niets strafbaars gedaan.’

Ridouan Taghi zegt verder in zijn verklaring dat vertrouwelijke communicatie tussen verdachten en advocaten in de gevangenis ‘in strijd met de regels wordt afgeluisterd, en dat vervolgens verkeerde informatie over de gesprekken naar buiten komt’. Het is om die reden niet zo gek dat hij met Youssef communiceerde ‘op zachte toon en in geschreven teksten’, schrijft Ridouan. ‘Daar moet niets achter worden gezocht.’ Hij stelt op vragen van de rechtbank dat hij Youssef onzinberichten doorgaf ‘als test’, omdat hij naar eigen zeggen wilde bewijzen wat hij vermoedde, namelijk dat hij afgeluisterd werd.

Inhoudelijke behandeling

Taghi ontkent verder betrokkenheid bij de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook zou hij niets te maken hebben met de bedreiging van prinses Amalia. Op vragen van de officieren van justitie wil Taghi vrijdag niet in gaan. Hij beroept zich meerdere malen op het verschoningsrecht.

In december gaat de inhoudelijke behandeling verder in de zaak tegen Youssef Taghi. Er zijn zittingsdagen gepland op 14, 16 en 19 december.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie