Vier verdachten stonden terecht voor het uithalen van bijna 900 kilo cocaïne uit zeecontainers in de Rotterdamse haven. De mannen tussen de 26 en 34 jaar werden in september van dit jaar aangehouden in een terminal op de Maasvlakte.

In overleg met het Openbaar Ministerie en advocaten Haroon Raza (twee verdachten), Özlem Saki en Yehudi Moszkowicz besloot de rechtbank Rotterdam de zaak met voorrang aan te brengen. Het ijzer smeden als het heet is, zoals advocaat Saki het op zitting verwoordde. Tijdens de rechtszaak werd de reclassering, die voor de zitting met de verdachten had gesproken, meteen als deskundige gehoord. De rechtbank deed dezelfde dag uitspraak.

Vergelding

Officier van justitie Roel Kerckhoffs eiste 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De verdachten kregen uiteindelijk een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd: 12 maanden onvoorwaardelijk en 18 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar én een flinke reeks bijzondere voorwaarden (behandeling en begeleiding).

De drie betrokken advocaten tonen zich positief over het verloop van het strafproces en het vonnis. ‘De uitspraak is in lijn met wat op de zitting de nadruk heeft gekregen. Werken naar een goed toekomstperspectief en re-integratie in de maatschappij. En minder gericht op vergelding. Cliënt en ik zijn tevreden’, aldus Moszkowicz.

Voordelen

Naast het efficiënter maken van het strafproces, is met snelle berechting ook het terugdringen van recidive een doel van de STMK. In het vonnis schrijft de rechtbank: ‘Naast vergelding… wil de rechtbank ook de andere doelen van straf goed voor ogen houden: speciale preventie… generale preventie… en resocialisatie… Als de verdachte verantwoordelijkheid neemt voor de feiten biedt dit meer ruimte om… naar een maatschappelijk meer aanvaarde invulling van het leven (te gaan) dan een rol in de georganiseerde criminaliteit.’

De rechtbank Rotterdam is van plan om verder te gaan met het project van de STMK. De voordelen lijken groter zijn dan de som van de delen, valt in het vonnis te lezen.
De rechtbank laat daarnaast weten te onderzoeken welke zaken zich in de toekomst lenen voor de STMK. Overzichtelijke zaken zullen eerder in aanmerking komen dan technisch ingewikkelde strafzaken of zaken met slachtoffers.

Procesafspraken

Het experiment met de STMK past in de trend waarbij wordt gezocht naar alternatieve vormen van berechting om slepende processen te voorkomen en doorlooptijden te verkorten. Ander voorbeeld hiervan is het maken van procesafspraken, een werkwijze die eind 2021 is ingezet.

De Hoge Raad bepaalde afgelopen september dat procesafspraken tussen het OM en de verdediging toelaatbaar zijn als de wettelijke regeling en de eisen van een eerlijk proces in acht worden genomen. Dat een specifieke wettelijke regeling voor procesafspraken ontbreekt, wil volgens de Hoge Raad niet zeggen dat de wet geen ruimte laat voor procesafspraken. De Hoge Raad heeft in de uitspraak een kader hiervoor uiteengezet.

zwart-wit-daphne-

Daphne van Dijk

Freelance journalist

Profile page
Advertentie