Het is een komen en gaan in de grote woonkeuken van de boerderij van de familie Van de Beek in Deurne. Reuring genoeg bij het gezin met drie tienerdochters. Maar ondertussen staat het huilen boer Twan en zijn vrouw Chantal nader dan het lachen. De veengrond waarop zijn melkveehouderij staat, is door de grootvader van Twan na de oorlog eigenhandig ontgonnen. In 1974 bouwde zijn vader er een stal met zestig melkkoeien. Het jonge gezin Van Beek nam het bedrijf in 2016 over. Advocaten Guido Goorts en Niels Crooijmans (Goorts + Coppens advocaten) kregen ze op de koop toe, want sinds 2012 stapelen de problemen zich op.

De melkveehouderij ligt naast De Bult, dat onderdeel is van natuurgebied De Peel op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Al jarenlang is er gesteggel met het waterschap, de gemeente en de provincie over onder meer het waterpeil van het natuurgebied. Ondertussen verzakt de grond onder de boerderij en de stallen. Nieuwe regelgeving rondom emissiearme stalsystemen maakt de situatie er niet beter op en daar komen de extra stikstofmaatregelen nu bovenop.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van het Advocatenblad.

 

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie