In beeld AB 9
Image credit: Stan Heerkens

Bomen die vervuilers vragen om rekening te houden met hun leefomgeving. Op zondag 16 oktober vond in samenwerking met kunstinstelling Zone2Source in het Amstelpark in Amsterdam een speculatieve rechtszaak plaats. Kunstenaar Elmo Vermijs verhief de bomen van het park die dag tot juridische rechtspersoon in het Parlement van de Bomen, een tribune gemaakt van vijftig boomstammen die ooit in het park stonden.

Oud-advocaat Jan van de Venis van JustLaw (op de foto) nam het samen met milieujurist Jessica den Outer op tegen de overheid en stond de bomen bij. De bomen werden gehoord, als stille getuigen van de opwarmende aarde. ‘De natuur moet in ons rechtssysteem als rechtssubject worden gezien in plaats van rechtsobject,’ pleitte Van de Venis.

‘Aan de natuur moeten rechten worden toegekend. Het moet als iets levends worden erkend. Mensen hebben het recht om te leven in een biodivers systeem. Dan moeten die bomen, in dit geval de bomen in het Amstelpark, dat ook aan ons kunnen geven en zelf een adequaat leven hebben en in een schone leefomgeving staan.’

De advocaten van de bomen kregen gelijk van de rechtbank. ‘Het is tijd dat we kunnen opstaan voor bomen, net als voor mensen,’ stelden de drie juryleden, onder wie voormalig Kamerlid Marianne Thieme. Van de Venis hoopt dat natuur in de toekomst echt als rechtspersoon wordt erkend, zoals de rivier Whanganui in Nieuw-Zeeland. ‘Zie het als Lindenbaum/Cohen of de Urgenda-zaak. Het is nieuw in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan.’

Beeld: Stan Heerkens

Advertentie