Ouders die worden geconfronteerd met een gezagsbeëindigende maatregel, krijgen vanaf 1 januari kosteloos rechtsbijstand van een jeugdrechtadvocaat, schrijft minister Weerwind voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.

Momenteel kunnen ook ouders die door de kinderopvangtoeslagenaffaire gedupeerd zijn kosteloos gebruik maken van rechtsbijstand. In aanvulling daarop wil de minister dat gedurende 1,5 jaar ook beschikbaar stellen aan ouders die te maken krijgen met een gezagsbeëindigende maatregel.

De kosteloze rechtsbijstand wordt in stappen ingevoerd zodat het voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand uitvoerbaar is. Eerst komen de meest ingrijpende procedures in aanmerking, de gezagsbeëindigende maatregelen. Het streven is de regeling vanaf juli uit te breiden met (spoed) uithuisplaatsingen. De kosteloze rechtsbijstand vergt voor 2023 en 2024 in totaal zes miljoen euro.

Advertentie