Sommige rechters zijn qua artificial intelligence (AI) te vergelijken met een eendimensionale Instagrampagina van dagdromers. Dit jaar promoveerde strafrechter Manuella van der Put op een onderzoek naar AI in de rechtszaal. Van der Put staat niet onverdeeld negatief tegen deze ontwikkeling, vooral vanuit efficiëntieoverwegingen. In plaats van nog meer overhead kan kunstmatige intelligentie de rechter juist ondersteunen, stelt Van der Put. In feite komt haar begrip van AI neer op een intelligente zoekfunctie aangevuld met de eigen kennis en ervaring van de rechter. Uit haar onderzoek blijkt dat de gerechtsjurist AI wel gebruikt, maar uiteindelijk de voorkeur geeft aan eigen kennis en ervaring.

Lees de volledige column in het novembernummer van het Advocatenblad.

Harry Veenendaal

Columnist

Profile page
Advertentie