Legal Top Talent, het bureau voor werving en selectie van excellente rechtenstudenten, verrichte voor het zesde achtereenvolgende jaar onderzoek naar de werkgeversreputatie en aantrekkelijkheid van advocatenkantoren in de Nederlandse markt. BakerMcKenzie blijkt sterk te zijn gestegen in voorkeur en staat voor het eerst boven Allen & Overy als populairste internationale kantoor.

Work-life balance blijft de grootste reden waarom studenten twijfelen aan een start in de advocatuur. Ook is het aantal studenten dat aangeeft geen twijfels te hebben over een start in de advocatuur al een aantal jaar aan het dalen naar achttien procent in 2022. Vierentwintig procent van de studenten geeft aan dat een gebrek aan sociale doelstellingen een twijfel is voor een start in de advocatuur.

Corporate alternatieven

Ook blijkt uit het onderzoek dat studenten vaak meerdere corporate alternatieven overwegen. Van deze alternatieven blijft een rol als bedrijfsjurist onverminderd populair. In 2022 doen internationale/Angelsaksische kantoren het iets beter ten opzichte van vorig jaar wat voorkeur betreft. Sfeer en collega’s zijn nog altijd de belangrijkste drijfveren in de keuze voor een kantoor, naast inhoudelijke aspecten zoals uitdagend werk, goede begeleiding en opleidingsmogelijkheden. Internationale mogelijkheden, moderne secundaire arbeidsvoorwaarden en ervaringen van derden zijn relatief minder leidend.

In 2022 deden 327 rechtenstudenten mee aan het onderzoek. Deze studenten behoren tot de top van de markt. De studenten zijn afkomstig uit het hele land en zijn gemiddeld 22 jaar. Van de groep is 64 procent vrouw, wat in lijn is met de grote populariteit van de rechtenstudie onder vrouwen.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie