Minister Weerwind voor Rechtsbescherming bevriest tijdelijk de griffierechten om te voorkomen dat ze eerst stijgen en daarna weer dalen, heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Formeel is de minister verplicht de griffierechten aan te passen, op basis van de inflatie (cpi) in juli. Die bedroeg ruim tien procent. Het kabinet werkt via een wetswijziging echter aan verlaging van de griffierechten met een kwart per 1 januari 2024. Weerwind zegt het onwenselijk te vinden dat de griffierechten in relatief korte tijd twee keer flink worden gewijzigd.
Om dat te voorkomen maakt hij gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid en stelt hij de indexering uit tot het moment dat de nieuwe, lagere griffierechten gaan gelden. Dat moment wordt vervolgens drie maanden uitgesteld naar 1 april 2024, zodat de bevriezing budgetneutraal kan worden ingeboekt. De maatregel geldt zowel voor civiele als voor bestuursrechtelijke zaken. Weerwind wil bij de wettelijk verplichte indexering per 1 januari 2024 dezelfde actie ondernemen.
De Tweede Kamerfractie van de SP is het niet eens met het uitstel van de verlaging en heeft een motie in stemming gebracht om de minister te houden aan de datum van 1 januari 2024. De stemming moet nog plaatsvinden.

Advertentie