‘Millimeter voor millimeter werd ik erin getrokken,’ verklaart voormalig advocaat Youssef Taghi over de situatie waarin hij naar eigen zeggen moest meewerken aan criminele plannen van Ridouan Taghi.

Toen Ridouan Taghi een media-advocaat zocht, werd Youssef benaderd door de zus van Taghi. Het was december 2020. ‘In het begin was het allemaal koek en ei. Ik kreeg steeds te horen dat ik het goed deed. Maar gaandeweg werd er meer van mij gevraagd.’ Tegen zijn zin in werd Youssef Taghi naar eigen zeggen boodschappenjongen. ‘Natuurlijk wilde ik dat niet zijn. Ik heb gestudeerd, een eed afgelegd.’

Youssef Taghi, de neef van Ridouan Taghi, wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht dat hij als advocaat gedurende een half jaar de schakel was tussen Taghi en zijn criminele contacten buiten de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Ook zou hij volgens het OM betrokken zijn geweest bij het maken van plannen voor gewelddadige ontsnappingen van Taghi uit de EBI. Justitie beschuldigt Youssef ook van deelname aan de criminele organisatie van Taghi, onder meer witwassen en drugshandel.

Gecompliceerd

Als boodschappenjongen bracht Youssef berichten vanuit de EBI naar de buitenwereld, en andersom. Toch deed hij dat naar eigen zeggen niet één op één. Soms zegt hij berichten slechts deels naar buiten te hebben gebracht. Als de berichten een gevaar vormden voor de buitenwereld, bracht hij ze naar eigen zeggen niet. Youssef beschrijft de situatie waar hij in zat als gecompliceerd. ‘Ik kreeg steeds meer informatie. Als ik niet zou meewerken, zou ik als informant gezien kunnen worden.’ Hij hoopte er voorzichtig uit te komen.

In zijn beantwoordingen van vragen, tijdens de zitting, worstelt hij. ‘Wat ik zeg, kan consequenties hebben. Op sommige dingen wil ik wel ingaan, maar dat kan ik niet.’ Over anderen wil hij in beginsel niet verklaren.

Gaandeweg ging Ridouan Taghi van zijn neef verwachten dat hij een steeds grotere rol in het strafproces ging spelen, zegt Youssef. Hij wilde hier naar eigen zeggen vanaf. ‘Maar ik kon niet zeggen: Tabé, succes ermee.’ Als enige uitweg zag hij het stoppen met zijn werk als advocaat. Hij solliciteerde als jurist bij de gemeente. Het uittreden uit de balie, in combinatie met de komst van zijn jongste kind in oktober, zou hij aangrijpen als gelegenheid om te stoppen Ridouan Taghi bij te staan. ‘Ik zou zeggen dat het me te druk werd om alle ballen in de lucht te houden, in combinatie met mijn gezinsleven, en dat ik stopte als advocaat.’

Maar voor die tijd, gedurende een bezoek als advocaat aan Taghi in de EBI, werd hij op 8 oktober vorig jaar aangehouden. Sindsdien zit hij vast.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak gaat vrijdag verder. Dan zal het Openbaar Ministerie de strafeis behandelen. Op 23 januari 2023 doet de rechtbank uitspraak.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie