‘Ik denk dat ik door mijn ervaring in het strafproces een brug zou kunnen zijn tussen de staat en de straat’, zegt Janssen over zijn kandidaatstelling.

Hij stelt verder tegenwicht te willen bieden aan het populisme. ‘Antidemocratische en populistische krachten zijn overal in opkomst op een manier die ik tien jaar geleden voor ondenkbaar zou hebben gehouden en nepnieuws, complotdenken en rancune nemen endemische vormen aan’, aldus de advocaat van Cleerdin & Hamer.

Op Twitter zegt hij: ‘Mensen die mij de afgelopen jaren een beetje gevolgd hebben weten dat ik mij druk maak over hoe het er in de samenleving aan toe gaat en hoe we met elkaar omgaan. Ik weet niet hoe u het ervaart, maar ik heb niet de indruk dat het er in de wereld of in Nederland beter op wordt.’

De leden van D66 stemmen in januari over de definitieve lijst. De advieslijst is tot stand gekomen na gesprekken die de lijstadviescommissie met de kandidaten heeft gevoerd.

Advertentie