Youssef Taghi was volgens het OM meer dan een volwaardig partner van de in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught gedetineerde Ridouan Taghi. Youssef adviseerde en maakte het mogelijk dat zijn oom zijn drugshandel vanuit de gevangenis kon voortzetten. Dat stelde het OM vrijdag tijdens het requisitoir in de Rechtbank Amsterdam. ‘Hij zorgde ervoor dat de criminele organisatie kon voortbestaan. Erger dan dat doen in de rol van advocaat kan bijna niet.’

Op 12 maart 2021 bezocht Youssef Taghi zijn oom voor het eerst in de EBI. Hij had zich gesteld als media-advocaat. In de bijna zeven maanden hierna, volgden 98 contactmomenten, waarvan 22 persoonlijke bezoeken. Totdat Youssef op 8 oktober in de EBI werd aangehouden.

Communicatie

Toen in juli 2021 een concrete verdenking tegen Youssef ontstond, werd rechterlijke toestemming gevraagd voor het afluisteren van de communicatie tussen de mannen. De communicatie tussen een advocaat en zijn cliënt is normaal gesproken vertrouwelijk. Hierop werd een uitzondering gemaakt.

De officier van justitie begon het requisitoir vrijdag met een visualisatie. Daarop was te zien hoe Youssef Taghi berichten op zijn iPad aan Ridouan Taghi toonde. Van berichten van Ridouan maakte Youssef aantekeningen. Ook laat de beeldpresentatie van het OM een tijdlijn van het opsporingsonderzoek en screenshots van appberichten zien.

De communicatie tussen de mannen ging volgens het OM onder andere over drugshandel, het voorbereiden van geweld, het omkopen van ambtenaren en rechters in Marokko en over gewelddadige ontsnappingsplannen van Ridouan Taghi.

Het OM meent dat Youssef Taghi heeft deelgenomen aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi, hiervoor eist het een gevangenisstraf van 7 jaar. Vanwege het ontbreken van concrete feiten over drugshandel en witwassen, vroeg het OM daarvoor om vrijspraak.

‘Perfect storm’

Volgens André Seebregts, Youssefs advocaat, veroorzaakten de familierelatie tussen zijn cliënt en Ridouan Taghi, het feit dat Youssef advocaat was en de meedogenloze reputatie van Ridouan een ‘perfect storm’, die ertoe heeft geleid dat Youssef steeds een stapje verder ging. ‘Op een gegeven moment bevindt mijn cliënt zich in een positie waar hij niet in had willen komen.’

Het was niet zo makkelijk voor Youssef om het aanvankelijke verzoek zijn oom juridisch bij te staan in de EBI te weigeren, zei Seebregts. ‘Al was het maar om gedoe binnen de familie te voorkomen.’ Dat bleek achteraf ‘een ongelukkige beslissing,’ zegt zijn advocaat. ‘Maar er was geen steekhoudende reden om niet te gaan.’

De relatie tussen Youssef en Ridouan was volgens Youssefs advocaat verre van gelijkwaardig. ‘Ik krijg bepaald niet het gevoel van een tweede man binnen de organisatie. Wat het uitstraalt is een zeer ondergeschikte rol.’

Seebregts wees erop dat zijn cliënt er desondanks voor heeft gekozen bepaalde informatie niet naar buiten te brengen. Zo gaf Youssef volgens Seebregts vier namen van EBI medewerkers niet door.
Alleen daar waar hij echt niet anders kon, trad Youssef op als boodschappenjongen tussen Ridouan en één contactpersoon, zegt Seebregts.

Volgens de advocaat is er geen bewijs voor de voorbereiding van handel in verdovende middelen, witwassen van crimineel geld noch voor betrokkenheid bij de poging tot omkopen van rechters. Voor het deel uitmaken van een criminele organisatie moet Youssef ook worden vrijgesproken, stelde Seebregts.

Youssef Taghi had het laatste woord. Hij zei ‘enorm veel spijt te hebben. Excuses zijn op hun plaats. Excuses aan iedereen die erdoor is geraakt. In het bijzonder mijn beroepsgroep. Ik schaam me. Als het aan mij had gelegen, had het totaal anders gelopen.’

De rechtbank doet op 23 januari om 10 uur uitspraak. Youssef Taghi heeft aangegeven hierbij aanwezig te willen zijn.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie