Bovendien zet personeelsschaarste bij veel zakelijke dienstverleners een rem op de groei, denkt de bank, die voor 2023 ook meer faillissementen en bedrijfsbeëindigingen verwacht. De grootste omzetschommeling voorziet ING in conjunctuurgevoelige sectoren, zoals bijvoorbeeld de reis- en uitzendbranche. De vraag naar specialistische dienstverleners, zoals advocaten, notarissen en accountants, is minder conjunctuurgevoelig en daarmee stabieler.

Personeelstekort
Naast economische onzekerheid blijft de krapte op de arbeidsmarkt een grote uitdaging voor de sector, aldus ING. De helft van alle zakelijke dienstverleners kampte in 2022 met een tekort aan arbeidskrachten. Vooral in de accountancy, de flexbranche en de beveiligingssector remde dat de groei. Ondanks een licht oplopende werkloosheid in 2023, blijft de personeelsschaarste naar verwachting de komende jaren hoog, voorspelt de bank.

ING verwacht dat het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen in de zakelijke dienstverlening in 2023 hoger uitvalt dan in 2022, onder meer door de lagere economische groei, oplopende kosten en het terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld. Per 1 oktober zijn bedrijven gestart met het aflossen van de schuld die tijdens de coronapandemie werd opgebouwd. Het gemiddelde uitstaande bedrag bedraagt 59.000 euro per bedrijf dat belastinguitstel heeft aangevraagd. Ondanks dat bedrijven de belastingschuld over een langere periode mogen aflossen, zal dat voor een deel van de zakelijke dienstverleners mogelijk tot financiële problemen leiden, met faillissement of bedrijfssluiting tot gevolg, aldus de bank.

Ondernemersvertrouwen
ING stelt verder vast dat het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal van 2022 is omgeslagen van optimisme naar pessimisme. Vooral winkeliers, horeca- en transportondernemers zien donkere wolken naderen. Ondernemers in de bouw, ICT en industrie zijn nog altijd positief gestemd. Hoewel zakelijke dienstverleners nog licht optimistisch zijn over de economische vooruitzichten, neemt ook bij hen het vertrouwen in rap tempo af.

Lees hier het volledige rapport

Advertentie