Youssef gaf berichten door van en aan Ridouan Taghi, die in de EBI in Vught zit. Volgens de rechtbank konden de criminele activiteiten van de organisatie hierdoor verder gaan. ‘Alle berichten staan in het teken van het voortbestaan van de criminele organisatie en het beschermen van de leden. Youssef gaf Ridouan Taghi ook ongevraagd adviezen. Het samenwerkingsverband tussen beiden was duurzaam en bestendig. Hij was meer dan een boodschappenjongen. Hij dacht mee ten dienste van de criminele organisatie en fungeerde als vertrouwenspersoon.’

De rechtbank is van mening dat Youssef ‘op zeer geraffineerde wijze’ te werk is gegaan. ‘Hij heeft misbruik gemaakt van zijn functie, omdat hij vanwege zijn rol als advocaat en geheimhouder ervan uit kon gaan dat zijn gesprekken vertrouwelijk waren. Door zo te handelen heeft hij niet alleen het vertrouwen van zijn beroepsgroep op grove wijze geschaad, maar ook het vertrouwen van de maatschappij in de advocatuur en de rechtsstaat. Hij heeft de rechtsstaat en de beroepsgroep ernstig ondermijnd. Door zijn handelen is bovendien een politiek debat ontstaan over de huidige regels rond het bezoek van advocaten aan verdachten in detentie en of die regels nog wel voldoen. Dit tekent de maatschappelijke impact van deze zaak.’

De zaak toont volgens de rechtbank aan hoe de georganiseerde misdaad doordringt in de bovenwereld. ‘Tot in een beroepsgroep die bij uitstek een voorbeeld moet zijn van integriteit. Het feit dat de criminele organisatie mede was gericht op het omkopen van (belasting)ambtenaren en het omkopen van rechters in Marokko, is hier een schokkend voorbeeld van.’

'Onmisbare schakel'

De gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden valt lager uit dan de eis van zeven jaar van het Openbaar Ministerie. De rechtbank stelt dat niet van alle berichten uit het dossier kan worden gezegd dat deze naar buiten zijn gebracht. Ook is niet duidelijk welke strafbare feiten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden op basis van het doorgeven van berichten. De rechtbank kan daarnaast niet vaststellen of Youssef onder druk of dwang informatie doorspeelde, of dat hij dit uit vrije wil deed.

Youssef vormde volgens het OM een ‘onmisbare schakel’ tussen Ridouan Taghi en de buitenwereld, veel meer dan alleen een boodschappenjongen. ‘Youssef adviseerde en maakte het mogelijk dat zijn oom zijn drugshandel vanuit de gevangenis kon voortzetten,’ aldus het OM tijdens de inhoudelijk behandeling. ‘Hij zorgde ervoor dat de criminele organisatie kon voortbestaan. Erger dan dat doen in de rol van advocaat kan bijna niet.’

Tijdens de inhoudelijke behandeling vorige maand toonde het OM videobeelden. Daarop was te zien hoe Youssef berichten op zijn iPad aan Ridouan Taghi toont. Van berichten van Ridouan maakte Youssef aantekeningen. Ook liet het OM screenshots van appberichten. De communicatie tussen de mannen ging volgens het OM onder andere over drugshandel, het voorbereiden van geweld, het omkopen van ambtenaren en rechters in Marokko en over gewelddadige ontsnappingsplannen van Ridouan Taghi.

'Sluipend gif'

Youssef was maandag niet in de rechtbank aanwezig om zijn vonnis te horen. Hij had tijdens de laatste zitting gezegd dat hij wel zou komen.

Youssef zei tijdens de inhoudelijke behandeling dat hij enkel ‘een boodschappenjongen’ was. ‘Ik werd er millimeter voor millimeter ingetrokken. Het was sluipend gif. Dit is niet waarvoor ik zo lang heb gestudeerd en een eed als advocaat heb afgelegd. Maar ik had geen keuze.’

Lees hier de volledige uitspraak. 

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie