advocatendejongjanssen

Minister Yeşilgöz van Justitie wil de kroongetuigenregeling uitbreiden zodat het OM meer verdachten kan overhalen om uit de school te klappen. De Tweede Kamer liet zich donderdag informeren door mensen vanuit wetenschap en praktijk over de huidige gang van zaken en de mogelijke aanpassingen.

De Jong en Janssen hebben beiden veel ervaring in het bijstaan van kroongetuigen. Janssen wijdde er eerder een proefschrift aan. Volgens de twee advocaten kan er het nodige verbeterd worden. Zo streeft het OM momenteel naar twee afzonderlijke overeenkomsten met een kroongetuige: de strafdeal en een beschermingsdeal. Meestal gaat de aandacht eerst uit naar de strafdeal, doordat de bescherming pas relevant wordt als een getuige zijn straf heeft uitgezeten en weer op vrije voeten komt.

Volgens De Jong en Janssen bestaat deze formele scheiding voor een potentiële kroongetuige niet en zijn beide zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een kroongetuige wil weten hoeveel strafvermindering hij krijgt én hoe zijn leven er in de toekomst uitziet, aldus De Jonge.

De twee strafpleiters zien liever dat aan het begin van het traject een raamovereenkomst wordt gesloten. Naast de aparte strafdeal moet er volgens hen wat betreft de beschermings- en veiligheidsmaatregelen een raamovereenkomst worden gesloten die door een anonieme RC kan worden getoetst. Verder stellen ze dat de feitelijke beveiliging van kroongetuigen beter kan worden weggehaald bij het OM en ondergebracht bij de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), die op dat gebied meer expertise heeft.

De Jong bepleit verder volledige immuniteit voor ‘kleine vissen’, om die over te halen tot medewerking. Een strafkorting van enkele jaren op een totaal van vier of vijf jaar biedt te weinig voordeel, gelet op de risico’s, aldus De Jong.

Lees verder in het maartnummer van het Advocatenblad. 

Advertentie