‘Work-life balance? Dus, dat je naast je werk ook nog een leven hebt?’ Strafrechtadvocaat Jan Boone (83) trekt zijn wenkbrauwen hoog op. ‘De strafrechtadvocatuur is je leven. Anders kun je het niet doen. Ik vind dat ik die mannen niet kan laten barsten. Je bent advocaat, of je bent geen advocaat.’

Jan Boone zit achter zijn bureau op zijn kantoor in het historische centrum van Wijk bij Duurstede. Hier werkt hij drie dagen per week aan de twintigtal zaken in zijn portefeuille. ‘Er zijn zaken bij uit 2008 die gaan over delicten uit 2004. Ze gaan eindeloos van de Hoge Raad weer terug naar het hof. Ik probeer die zaken nog af te maken. Maar ik moet een keer ophouden.’

In 1974 trad Jan Boone op 35-jarige leeftijd toe tot de balie. Tien jaar geleden begon hij langzaam met afbouwen en sinds een jaar of vier neemt hij geen nieuwe zaken meer aan. ‘Maar in de veertig jaar die hieraan voorafgingen, werkte ik tachtig uur per week. ’s Morgens vroeg zat ik in de auto op weg naar een of andere zaak in Leeuwarden of Groningen. Daarna ging ik naar kantoor. Rond halfdrie ’s nachts was ik thuis. Op zaterdag en zondag waren de kinderen thuis, dan ging ik ook naar kantoor.’

Lees het volledige artikel in het eerste e-magazine van 2023.

Sabine Droogleever Fortuyn

Sabine Droogleever Fortuyn

Redacteur

Profile page
Advertentie