Wybenga Advocaten in Rotterdam bestond een paar jaar geleden nog uit vijftien advocaten. Dat aantal nam langzaam af en is nu noodgedwongen gedaald tot nog maar tien advocaten. Een krimpende lijn dus, terwijl het kantoor juist wil groeien. Vijf vlogen uit naar elders buiten de advocatuur. Anderen kozen ervoor om eenpitter te worden.

‘Je ziet een trend dat de jongere generatie het vak van advocaat veeleisend vindt en een te grote verantwoordelijkheid. Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om als bedrijfsjurist of griffier aan de slag te gaan,’ vertelt partner Kirsten Boele (36).

De arbeidsmarktkrapte is verontrustend, vindt ze. ‘Het is steeds lastiger om goede mensen te vinden en te behouden. Het is onmogelijk mensen binnen te houden die besloten hebben te stoppen met de advocatuur. Wij kunnen de druk en de verantwoordelijkheid die bij dit werk hoort niet wegnemen.’ Tegelijkertijd is het een opgave om nieuwe, goede aanwas te vinden. ‘Het vinden van advocaat-medewerkers is altijd lastig geweest, maar wordt alsmaar moeilijker. En die groep willen we juist hebben. Mensen die kwaliteit leveren, het vak leuk vinden en misschien partner willen worden. Goede advocaat-stagiairs vinden lukte altijd wel, maar we ervaren dat ook dat nu moeilijk is.’

Het beeld dat Boele schetst, staat niet op zichzelf. Recruitmentorganisatie Robert Walters constateert dat het aantal vacatures voor juridisch professionals al bijna drie jaar onafgebroken stijgt. Werden er in het eerste kwartaal van 2021 nog 380 advocaat-medewerkers gezocht, het laatste kwartaal van dat jaar waren dat er al 525. En dat aantal steeg door naar 637 in het laatste kwartaal van 2022, een groei van ruim 21 procent. Het aantal vacatures onder advocaat-stagiairs is zelfs met ruim vijftig procent gestegen naar 116 in het laatste kwartaal van 2022.

Lees het volledige artikel in het eerste e-magazine van 2023.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie