Dat blijkt uit de wereldwijde Future Ready Lawyer Survey 2022 van Wolters Kluwer. Voor het onderzoek zijn 751 juristen in advocatenkantoren, juridische afdelingen en zakelijk dienstverleners in de Verenigde Staten en tien Europese landen (het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Frankrijk, Spanje, Polen, België, Zweden en Hongarije) geïnterviewd over hun verwachtingen en ervaringen.

Uit de bevindingen blijkt dat zeventig van de advocatenkantoren een zeer of enigszins grote impact van de leegloop, in de Verenigde Staten aangeduid als de ‘great resignation’, ervaren. Ruim de helft van de advocaten is het komend jaar zeer of enigszins geneigd de huidige functie te verlaten. Juristen binnen advocatenkantoren geven het vaakst aan dat een gematigde werkdruk hun hoogste prioriteit is voor hun werkplek. Slechts 34 procent van de juristen zegt dat hun kantoor er zeer goed in slaagt deze balans te bieden. Ruim zeventig procent verwacht in de toekomst geheel of gedeeltelijk thuis te werken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat organisaties niet goed voorbereid zijn op de wisseling van talent. Slechts 28 procent van de advocatenkantoren is zeer goed voorbereid op het werven en behouden van juridisch personeel. Slechts 33 procent vindt dat hun advocatenkantoor zeer goed is voorbereid op het werven en behouden van technologisch personeel. Technologie is van cruciaal belang voor talent, is een andere conclusie. Ruim tachtig procent van de advocaten in advocatenkantoren zegt dat het uiterst of zeer belangrijk is om te werken voor een juridische organisatie die gebruikmaakt van technologie.

Lees het volledige artikel in het eerste e-magazine van 2023.

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie