Advocaten van Stibbe spanden vorig jaar een kort geding aan. Het OM en opsporingsambtenaren zouden op grote schaal het verschoningsrecht schenden door in het geheim mails tussen advocaten en cliënten te lezen. Deze volgens hen omstreden werkwijze moet stoppen. Het OM stelde destijds dat ze dit volgens een wettelijk vastgestelde procedure doen. De rechtbank gaf Stibbe gelijk en oordeelde dat het OM in de onderliggende zaak over een vermogensbeheerder die Stibbe bijstond meermalen het verschoningsrecht van de advocaten heeft geschonden.

Tijdens de zitting maandag in hoger beroep bleek weer dat er weinig vertrouwen rest tussen Stibbe en het OM. Stibbe-partner Daan Doorenbos beschuldigde het OM van opzettelijke misleiding van de rechtbank. Ook het hof voelde het OM tijdens de zitting volgens het FD stevig aan de tand: hoe kan het waarborgen dat het niet vaker uit de bocht vliegt?

Handreiking

Het OM liet weten recentelijk een handreiking te hebben gedaan om de advocatuur gerust te stellen. Justitie bedacht een nieuwe werkwijze waarbij de rechter vooraf inzage krijgt en mag bepalen welke in beslag genomen mails geheim blijven. De NOvA heeft dit voorstel verworpen, omdat het nog onvoldoende garanties zou bieden voor de bescherming van het verschoningsrecht.

De NOvA in een reactie: ‘Het OM stelt voor niet langer onderscheid te maken tussen verschoningsgerechtigd materiaal dat tijdens een doorzoeking is gevonden en materiaal dat bij bijzondere opsporingsbevoegdheden tevoorschijn is gekomen. In alle gevallen moet de rechter-commissaris oordelen over de toepasselijkheid van het verschoningsrecht. De NOvA vindt dat een verbetering. Desondanks biedt de toekomstige werkwijze onvoldoende bescherming aan het verschoningsrecht.’

Aangezien het OM en de advocatuur blijven botsen, overweegt het hof een finaal oordeel te vragen bij de Hoge Raad, aldus de rechter maandag. Het hof doet op 11 april uitspraak.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie