Oscar Hammerstein nam het omeletje van Marengo-kroongetuige Nabil B. uiteindelijk schoorvoetend aan, want ze zaten de hele dag in verhoren bij de r-c en ‘je moet toch eten’. Zo consciëntieus als hij de verhoudingen in de gaten hield bij een omeletje, zo rigoureus kieperde Hammerstein de geheimhoudingsplicht en de integriteit overboord waar levens op het spel stonden.

Terwijl om veiligheidsredenen niet bekend was gemaakt dat hij na de moord op Derk Wiersum voor Nabil B. optrad, gaf Hammerstein anoniem een interview aan De Telegraaf, zonder (aantoonbaar) overleg met zijn cliënt. En nadat Nabil B. hem de wacht had aangezegd sprak Hammerstein uitvoerig met het AD en vertelde dat Peter R. de Vries betrokken was bij zijn opvolging, zo stelt het Hof van Discipline vast.

Dat was in de eerste plaats gevaarzetting voor Peter R. de Vries. Tegelijk deed Hammerstein (in het artikel, maar ook bij andere gelegenheden) uitvoerig een boekje open over zijn cliënt Nabil B., in een haast acrobatische toer om alle aspecten van de geheimhoudingsplicht (zwijgen over de persoon, de zaak en de belangen van de cliënt) te schenden. Nabil B. was een lastige man, wilde met Peter R. de Vries het roer in de zaak omgooien omdat hij boos was over een psychologisch rapport en hij zou Hammerstein hebben bedreigd, om maar wat te noemen.

Geen inzicht

Bijkomend probleem: het Hof zag bij Hammerstein geen inzicht in eigen handelen. En dat onderstreept Hammerstein zelf in een reactie op zijn schrapping bij NH Nieuws: ‘Als het hof op deze manier met een advocaat omgaat die zich altijd heeft ingezet voor de rechtvaardigheid, dan is het treurig gesteld met de rechtsstaat en de advocatuur.’

Vervolgens durft hij in datzelfde bericht zichzelf te vergelijken met de mensen die het bijstaan van Nabil B. met hun leven hebben moeten bekopen, onder het motto (bijna te erg om te herhalen): ‘Geschrapt is nog altijd beter dan vermoord’.

Er is meer te lezen in de vier uitspraken op klachten van de deken (ECLI:NL:TAHVD:2023:17, oud-advocaat Khalid Kasem (ECLI:NL:TAHVD:2023:18), Peter R. de Vries, na zijn overlijden door de deken overgenomen (ECLI:NL:TAHVD:2023:19) en Nabil B. (ECLI:NL:TAHVD:2023:20).

Trudeke

Trudeke Sillevis Smitt

Freelance redacteur

Profile page
Advertentie