De rechtbank veroordeelde Moreno B. (34) en Giërmo B. (39) eerder al tot dertig jaar cel, maar zowel zij als justitie gingen daarop in hoger beroep. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een ‘koelbloedig’ uitgevoerde moord ‘om het verloop van het Marengo-proces te beïnvloeden.  Het OM ziet beide mannen als zogeheten medeplegers, die nauw samenwerkten bij de voorbereiding en uitvoering van de huurmoord. De twee verdachten bleven ook in hoger beroep hun betrokkenheid ontkennen.

Het hof acht bewezen dat de moord door de mannen professioneel en grondig is voorbereid. De twee verkenden wekenlang de woonomgeving van Wiersum, waarbij ze gebruikmaakten van gestolen auto’s voorzien van valse kentekenplaten. Ook gebruikten ze telefoonnummers speciaal voor de voorbereiding van de moord. De drijfveer voor de daders voor de moord was geld, aldus het hof.

Maatschappelijke schok

Moreno B. en Giërmo B. wisten volgens het hof dat Wiersum advocaat was. ‘Het moet voor hen duidelijk zijn geweest dat een moord op een advocaat een grote maatschappelijke schok teweeg zou brengen. Het staat niet vast dat zij wisten dat Wiersum een rol speelde in het Marengo-proces en/of dat zij beoogden dit strafproces te beïnvloeden.’ Maar dat doet volgens het hof niets af aan het feit dat ze door hun handelen daadwerkelijk de versterkte onrust in de samenleving veroorzaakten. Dat weegt voor het hof strafverzwarend.

Het hof overweegt verder ‘dat de uitvoering van de moord wordt gekenmerkt door een koelbloedige angstaanjagende professionaliteit, die niet anders kan worden geduid als volstrekt gewetenloos. De samenleving dient te worden beschermd tegen beide mannen. De strafoplegging heeft naast vergelding als doel anderen ervan te weerhouden over te gaan tot het plegen van dit soort feiten.’

De advocaten van Moreno B. lieten direct na afloop weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak. De advocaat van Giërmo B. liet weten “in beraad” te gaan hierover.

Lees hier de uitspraken.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Deel van Dossier

Derk Wiersum

Dossier Derk Wiersum op de website van het Advocatenblad

Derk Wiersum

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie