Na een reis van een kleine twee uur meld ik mij op maandagmiddag bij de Enschedese vestiging van Damsté advocaten en notarissen. Ik heb een afspraak met IT-rechtadvocaat Thomas ten Berge. Samen gaan we testen in hoeverre ChatGPT nuttig kan zijn voor advocaten.

Ten Berge (1995) is geboren en getogen in het Twentse dorp Enter. Hij studeerde IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en ging vervolgens in Groningen aan de slag bij het Agentschap Telecom (sinds 1 januari 2023: Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) van de overheid. Via een oud-klasgenoot, nu tevens collega, hoorde hij dat Damsté op zoek was naar een advocaat-stagiair IT-recht. Dat paste helemaal in zijn straatje. Zo keerde Ten Berge na een positieve sollicitatie per november 2021 weer terug op Twentse bodem.

Laat me ook de derde partner van vandaag introduceren. ChatGPT is een kunstmatig intelligente chatbot met een grote taalkennis, die vragen kan beantwoorden en teksten kan schrijven. Kan handig zijn, maar omdat ChatGPT zijn antwoorden op jouw vragen niet begrijpt, kun je de antwoorden niet klakkeloos voor waar aannemen. Dat ontdekte ook Ten Berge toen hij ChatGPT in zijn vrije tijd testte. ‘Ik vroeg het programma: schrijf een tekst over de advocaat Thomas ten Berge.’ ChatGPT ging gelijk de fout in. ‘Het programma dacht dat ik me bezighoud met internationaal strafrecht, maar daar weet ik niets vanaf.’ Een andere beperking is dat ChatGPT slechts beperkte kennis heeft van gebeurtenissen na 2021.

Lees het volledige artikel in het maartnummer van het Advocatenblad. 

CARMEN GEUKERS, Advocatenblad

Carmen Geukers

Profile page
Advertentie