Partijen die in een gerechtelijke procedure zijn verwikkeld maar geen recht hebben op een toevoeging, kunnen met ingang van 1 maart gebruik maken van een subsidie voor mediation.

In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid biedt de Raad voor Rechtsbijstand voortaan een startbijdrage aan bij een verwijzing door de rechtspraak naar een mediator aan draagkrachtige (betalende) partijen.

Betalende procespartijen die vanuit de rechtspraak naar mediation worden verwezen, kunnen de eerste 2,5 uur gratis gebruik maken van deze vorm van bemiddeling. Voor partijen met een toevoeging verandert er niets. Zij kunnen met een toevoeging een mediationtraject kosteloos doorlopen, aldus de raad.

De startbijdrage is bedoeld om mensen zelf te laten ervaren of mediation voor hen een passende manier kan zijn om uit een conflict te komen. Financiën vormen dan geen belemmering voor deze vorm van bemiddeling, luidt de redenering.

Advertentie