Strafrechtadvocaat Paul Acda (Acda & Vanoka Advocaten in Roermond) raakte als rechtenstudent in 2004 betrokken bij het Project Gerede Twijfel. Hij werkte destijds met een groep studenten van de Universiteit Maastricht (UM) aan de zaak van Marjan van der E. die in 1997 werd veroordeeld voor een dubbele moord in het Friese Anjum. Hun onderzoek leidde in 2006 tot een publicatie van Gerede Twijfel. Vorig jaar schreef ook journalist Margriet Brandsma een boek over de zaak (zie kader). ‘Marjan van der E. leek quilty as hell, maar hoe meer ik mij in haar zaak verdiepte, hoe ingewikkelder de schuldvraag werd. Het was dé reden dat ik strafrechtadvocaat ben geworden,’ vertelt Paul Acda.

Het verhaal over de Friese pensionhoudster heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. Na het hoger beroep werd hij bovendien haar advocaat. Marjan van der E. was bezig met een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad toen zij in 2020 plotseling overleed. Paul Acda: ‘We hadden het concept al klaarliggen. Uit naam van Marjan ga ik door, al krijg ik er geen stuiver voor. Haar zaak houdt me al twintig jaar bezig, tot in mijn slaap aan toe.’

Het proces van Marjan van der E. is een van de zaken waar het Project Gerede Twijfel zich de afgelopen 21 jaar over heeft gebogen. De meest recente publicatie is het boek ‘De Zwolse Zwendel, afpersing, doodslag of ongeluk’ (zie kader). Het project werd in 2002 opgezet door Peter van Koppen, inmiddels emeritus hoogleraar Rechtspsychologie, en loopt momenteel enkel nog aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit (VU). Aanleiding voor het project vormde de Schiedammer parkmoord in 2000. Bij de Schiedammer parkmoord werd Kees B. veroordeeld tot achttien jaar cel met tbs voor verkrachting van en doodslag op de toen 10-jarige Nienke en poging tot doodslag op haar vriendje Maikel (11). B. kwam vrij toen na vier jaar de echte dader Wik H. een bekentenis aflegde. Van Koppen schreef er diverse wetenschappelijke artikelen en een boek over. ‘Een ernstige zaak’, noemt hij het.

Lees het volledige artikel in het maartnummer.

zwart-wit-daphne-

Daphne van Dijk

Freelance journalist

Profile page
Advertentie