De advocaten van INGEN HOUSZ houden kantoor in het voormalige Prinsengrachtziekenhuis in Amsterdam. Daar zit sinds een aantal jaren een bedrijfsverzamelgebouw in van de hippe soort, met een eigen restaurant en grand café waar het goed toeven is voor de ondernemende bezoekers. De sfeer past goed bij de klanten van het kantoor, voornamelijk investeerders en start- en scale-ups. Als iets het kantoor kenmerkt, dan is het wel de netwerkrol die de advocaten spelen in die scene. Naamgever Matthijs Ingen-Housz (53) vertelt dat ze hun manier van werken hebben afgekeken van de Amerikaanse West Coast. ‘Advocaten verwijzen daar heel actief start-ups naar investeerders, en andersom. Alleen als het echt goed past, leggen ze de link.’

Ingen-Housz vertelt dat zijn werk voor een groot deel bestaat uit adviseren: ‘We maken het verschil met onze marktkennis en ons netwerk. Het doel is altijd om met minimale frictie een optimale deal te bereiken.’ Het klinkt als een open deur, maar Ingen-Housz legt uit waarom dit in veel overnamepraktijken anders is. ‘In de klassieke overnamepraktijk gaan de partijen na de overname uit elkaar. De schade van keiharde onderhandelingen is daardoor beperkt. In onze praktijk bouwen betrokkenen aan langetermijnrelaties. Durfinvesteerders en start-ups snijden zichzelf in de vingers als ze het spel te hard spelen. Ze zijn het meest effectief als ze een goede relatie met elkaar hebben, een vertrouwens­band. Het is een klein wereldje, durfinvesteerders doen steeds nieuwe investeringen, dus reputatie telt zwaar.’

Lees het volledige artikel in het e-magazine van maart. 

Bolsius

Erik Jan Bolsius

Freelance journalist

Profile page
Advertentie