Het is nog niet duidelijk waarom ze de verdediging hebben neergelegd. Schouten heeft de NOS laten weten dat beiden niet langer zullen optreden als advocaat van Nabil B.. Vanwege het beroepsgeheim kan hij er verder niets over zeggen.

B. zei aan het begin van de zitting dinsdag dat de advocaten hem een week geleden vertelden dat ze hem niet meer wilden bijstaan. B. wilde alleen achter gesloten deuren een toelichting geven, in verband met de veiligheid. De rechtbank ging daar na een kort beraad mee akkoord en gaf daarna geen nadere uitleg over de situatie.

Rapport OvV

De Jong en Schouten stonden Nabil B. sinds 2020 bij. Dinsdag zou de kroongetuige in de zaak van Saïd R. worden gehoord. Dat verhoor kon zonder advocaten doorgaan, bepaalde de rechtbank.

Het is voor B. niet de eerste keer dat hij zonder advocaat zit. Tot 2019 werd hij bijgestaan door Derk Wiersum die in september 2019 werd vermoord. Daarna was de inmiddels geschrapte Oscar Hammerstein kortstondig zijn advocaat. Die stopte na een conflict met de kroongetuige.

Begin deze maand kwam een vernietigend rapport uit van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de beveiliging van mensen die vermoord zijn rondom het Marengo-proces. Nadat B. zich als kroongetuige had gemeld, is naast Wiersum ook zijn broer Reduan en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Gebrekkige communicatie bij beveiliging Derk Wiersum

Door gebrekkige communicatie tussen politiediensten en OM is concrete informatie over het gevaar dat Derk Wiersum liep, niet op waarde geschat.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie