Het gaat bijvoorbeeld om chatberichten van diensten zoals Encrochat die de politie in handen kreeg. Deze informatie wordt vervolgens door het programma Hansken geïndexeerd. Dit is een forensische zoekmachine voor het doorzoeken van grote hoeveelheden data op in beslag genomen apparaten van verdachten of andere gegevens waarover de politie beschikt.

Al lange tijd wordt dit binnen de opsporing gebruikt, maar ook andere procespartijen willen het gebruiken voor hun werk. De afgelopen twee jaar heeft het NFI samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) een methode ontwikkeld waarmee advocaten via een VPN-verbinding kunnen inloggen op de zoekmachine. Na een geslaagde proef kunnen advocaten in zo’n honderd strafzaken vanaf nu op afstand zoeken. Dat scheelt reistijd en ergernis, maar moet ook de kwaliteit van de verdediging van hun cliënten ten goede komen.

Frictie

‘De wijze van kennisname van dit soort digitale informatie leverde lange tijd frictie op, zegt Officier van justitie Martijn Egberts. ‘Advocaten hebben immers het recht om inzage te krijgen in stukken van het gehele politieonderzoek, ook in het deel dat niet in het procesdossier wordt gevoegd. Als er duizenden berichten zijn geanalyseerd en er eindigen er slechts een aantal in het dossier, willen advocaten regelmatig inzage in de andere berichten om te kijken of daar toch nog relevant materiaal aanwezig is.’

Advocaat Desiree de Jonge (Cleerdin & Hamer Advocaten, Rotterdam) was een van de proefpersonen die de methode mocht testen. ‘Met het realiseren van de inzagefunctie van Hansken op afstand wordt een grote en belangrijke stap gezet in het daadwerkelijk faciliteren van de inzagemogelijkheden die de verdediging in strafzaken moet hebben,’ aldus De Jonge op Linkedin. ‘De nieuwe methode scheelt de advocaten reizen, tijd én het geeft hen meer flexibiliteit.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie