Meer dan één op de vier Nederlandse advocatenkantoren is gevestigd in Noord-Holland (31 procent). Op de tweede plaats staat Zuid-Holland met 2.617 advocatenkantoren (26 procent). In Noord-Brabant zijn 1.436 advocatenkantoren te vinden. Samen is in deze drie provincies bijna zeventig procent van alle advocatenkantoren in Nederland gevestigd.

Dat er minder advocatenkantoren zijn dan vorig jaar komt volgens Daan Wolff van BoldData omdat steeds meer advocaten die hun eigen bedrijf starten zich bij de KvK inschrijven als adviesbureau in plaats van advocatenkantoor. ‘We zien steeds meer juristen die bedrijven helpen met advies. In plaats van het traditionele uurtje factuurtje kijken adviesbureaus naar creatieve manieren van beloning. Zoals een deelname in het bedrijf van klanten.” Het aantal adviesbureaus van 133.045 in 2022 naar 144.680 in 2023.

Eenpitters

Twee derde van alle advocaten zijn eenpitters. Dit aantal daalde het afgelopen jaar met 135 (van 7.535 naar 7.400). Ook het aantal middelgrote advocatenkantoren met twee tot tien werknemers daalde, van 2.215 naar 2.140. Het aantal grotere kantoren met meer dan tien werknemers groeide wel, van 310 naar 320.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie