In de nacht van 7 op 8 maart 1985 werd in Rijswijk een gewelddadige aanslag gepleegd op een muziekbandje. Drie mannen werden geëxecuteerd, er vielen twee zwaar­gewonden. De aanslag, bekend geworden onder de naam Rijswijkse moorden, is nooit opgelost. Vast is komen te staan dat de aanslag niet bedoeld was voor de band, maar voor de Bevrijdingsraad voor Suriname, die in hetzelfde pand in Rijswijk gevestigd was. De Bevrijdingsraad behoorde tot de tegenstanders van Bouterse. Vermoed wordt dat het regime Bouterse achter de aanslag zit.

De politie heeft sterke aanwijzingen dat het om een vergismoord gaat, maar toch kwam het onderzoek niet verder. Ook gaan er geruchten dat het onderzoek is tegengewerkt. De overlevenden en de nabestaanden, verenigd in de stichting Gerechtigheid en Waarheidsvinding, vinden het onverteerbaar dat een buitenlandse mogendheid mensen in Nederland laat vermoorden, zonder repercussies. Zij hebben de vurige wens een rechtszaak tegen de staat te beginnen om de onderste steen boven te krijgen en de coldcasezaak te heropenen.

Maar hoe pak je dat aan zonder toevoeging of een grote zak geld? Daar komt LegalCrowd om de hoek kijken. Het platform van ondernemers Joost Jansen (25) en Gabriel Poltorak (27) faciliteert crowdfundingsacties om geld bij elkaar te krijgen voor het starten van juridische procedures. Inmiddels is in de zaak van de Rijswijkse moorden ruim een derde van het streefbedrag van 26.600 euro opgehaald.

LegalCrowd is ontstaan vanuit idealisme. ‘Tijdens de rechtenstudie werkten we allebei bij de rechtswinkel en we zagen dat er een vrij grote groep tussen wal en schip valt,’ vertelt Jansen, die onlangs is beëdigd als advocaat en bij De Roos Advocaten in Amsterdam binnen het ondernemingsrecht werkt. ‘Mensen die wij niet konden helpen en doorverwezen naar een advocaat maar ook daar niet verder kwamen. Vaak omdat ze het niet konden betalen en geen recht hadden op rechtsbijstand. Dat vonden wij frustrerend.’

Lees het volledige artikel in het e-magazine van april. 

FRANCISCA MEBIUS, Advocatenblad

Francisca Huijting-Mebius

Redacteur

Profile page
Advertentie