Via Twitter doet Belleman vrijwel dagelijks verslag van geruchtmakende zaken en geeft daarmee, in begrijpelijke taal, vorm aan een grondbeginsel van de democratische rechtstaat: openbaarheid van de rechtspraak. En passant beantwoordt ze praktische vragen over het strafproces en schuwt de nuance niet, volgens Schaap. ‘Waar veel twitteraars verstrikt raken in de krochten van hun onderbuik, blijft Saskia Belleman nauwgezet, consequent, soms streng, maar altijd rechtvaardig verslag doen van wat er gebeurt in die rechtszaal en verhaalt zij wat het recht met mensen doet. Met verdachten, slachtoffers, nabestaanden, eisers en gedaagden, maar ook met togadragers als rechters, officieren van justitie en advocaten.… Deze vrouw houdt ons in de gaten en houdt ons daardoor ook scherp.’

De Amsterdamse Dekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die ‘op welke manier dan ook van waarde is of is geweest voor de advocatuur in het algemeen en de Amsterdamse balie in het bijzonder.’ Het is voor het eerst dat de prijs is uitgereikt aan een journalist. Eerdere laureaten waren (onder andere) Floris Bannier, Eberhard van der Laan en Derk Wiersum.

Advertentie