In een enquête vroeg radiostation BNR advocaten naar hun werkweek. Ruim 160 advocaten vulden de vragenlijst in, waarvan 137 senior advocaten en advocaat-stagiaires.

Het merendeel van de deelnemers maakt wekelijks meer dan de traditionele veertig uur. Soms is er sprake van uitschieters. Van de junior en senior advocaten die de vragenlijst invulden zegt 73 procent weleens meer dan zestig uur te werken. Een op de vijf haalt weleens de tachtig uur.

Veel respondenten ervaren de overwerkcultuur als een last. Meer dan de helft van de bevraagden noemt de werkdruk ‘zwaar’ of ‘hoog’.

Arbeidsrechtadvocaat Hans Kamerbeek zegt tegen BNR: ‘Een advocaat kan je precies vertellen hoe de Arbeidstijdenwet in elkaar steekt, maar ondertussen werken op zijn eigen kantoor medewerkers tien of elf uur per dag. Daarmee worden in feite de regels waarover hij zelf adviseert overtreden.’

Maximaal aantal uren
Advertentie