Ortellana

Claudia González Orellana heeft verschillende juridische functies vervult in het Centraal-Amerikaanse Guatemala, dat jarenlang geteisterd werd door een burgeroorlog. Van 2011 tot 2019 maakte ze als openbaar aanklager deel uit van de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid (CICIG), in het leven geroepen om corruptie te bestrijden. In die jaren vervolgde ze met name corrupte regeringsfunctionarissen, politici en mensen die betrokken waren bij de georganiseerde misdaad.

Corruptie

Na de opheffing van CICIG werd Gonzalez weer strafrechtadvocaat. Momenteel verdedigt ze negen andere advocaten die worden vervolgd voor hun aandeel in de strijd tegen corruptie. Onder hen is Virginia Laparra, die vorig jaar tot vier jaar cel werd veroordeeld wegens ‘machtsmisbruik’.

‘Ondanks het risico op arrestatie of lichamelijk letsel voor Claudia en haar familie en de blootstelling aan intimidatie en bedreiging zet ze moedig haar werk voort om de mensenrechten en de rechtsstaat te beschermen’, oordeelt de jury.

Belarus

De Lawyers for Lawyers Award wordt op 11 mei in Amsterdam uitgereikt. De prijs omvat ook een gift van tienduizend euro. Eerdere winnaars waren Selçuk Kozağaçlı uit Turkey (2019) en Maksim Znak en Liudmila Kazak uit Belarus (2021).

 

 

Advertentie