De aanhouding van Weski, op 21 april gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en het schenden van geheimen, heeft een schokgolf teweeggebracht in de advocatuur en ver daarbuiten. Weski, die in ieder geval tot 8 mei in voorarrest moet blijven, heeft inmiddels de verdediging van Ridouan Taghi neergelegd.

De arrestatie van een prominente vakvrouw als Weski is uniek voor Nederland en heeft bij de beroepsgroep vooral verbijstering gewekt. Is ze zo zwaar onder druk gezet dat weigeren geen optie was? Hoe kwetsbaar zijn advocaten? Voor cliënten zijn de belangen groot, zowel financieel als strafrechtelijk. ‘Dat is de keerzijde van de strengere aanpak van georganiseerde criminaliteit,’ zei advocaat Willem Jan Ausma hierover in De Telegraaf.

Marengo-proces

De vraag leek niet óf Weski gearresteerd zou worden, maar wanneer. Volgens NRC vermoedde ze zelf dat er iets ‘op til’ was. De arrestatie vond plaats na haar pleidooi in het Marengo-proces, hetgeen op een bewuste strategie van het OM wijst. ‘We hebben een langdurig proces achter de rug met betrekking tot haar aanhouding,’ zei OM-baas Gerrit van der Burg op televisie, twee dagen na haar aanhouding.

De advocaten van Weski, Fébe Schoolderman en Rob Baumgardt van Defence Advocaten in Rotterdam, hebben niet de vrijheid om te reageren omdat hun cliënt in beperkingen zit. Haar woning en kantoor in Rotterdam zijn ook onderzocht.

SkyECC

De arrestatie van Weski vloeit voort uit de ontcijfering van berichtenverkeer tussen criminelen via SkyECC. Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) schreef in een brief aan de Tweede Kamer: ‘De verdenkingen tegen de advocaat zijn in de zomer van 2022 ontstaan toen een update beschikbaar kwam met ontsleutelde berichten van (de communicatiedienst) SkyECC.’

Weski is niet de eerste advocaat rondom Ridouan Taghi die is aangehouden. In januari werd (ex-)advocaat Youssef Taghi, de neef van Ridouan, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden voor zijn rol als ‘boodschappenjongen’. De ontmaskering van Youssef en het verondersteld gebrekkige toezicht dat daaraan ten grondslag lag, hebben ertoe bijgedragen dat de lokale dekens hun rol als toezichthouder gaan verliezen.

Youssefs advocaat André Seebregts sprak tijdens het proces over een ‘parallelle communicatielijn’ en suggereerde dat Weski mogelijk voor Ridouan Taghi was gezwicht. Weski ontkende de beweringen.

 Twee jaar geleden werd ook bekend dat vertrouwelijke informatie bij het 26Koper-onderzoek, over een grote wapenvondst in Nieuwegein, naar Ridouan Taghi zou zijn gelekt. De naam van advocaat Khalid Kasem, inmiddels tv-presentator, viel als mogelijke bron. Kasem ontkende en uitgebreid onderzoek door de Amsterdamse deken pleitte hem vrij. De deken kwam wel tot de conclusie dat een advocaat gelekt moest hebben, zonder te weten wie.

Workaholic

Weski, opvallend met haar gothic make-up, werd in 1978 beëdigd. Ze wordt door zichzelf en anderen omschreven als een ‘workaholic’ en een ‘controlfreak’. Ze staat bekend om haar dossierkennis, lange pleitnota’s en geldt als fel criticaster van het OM. Eerder stond ze de Surinaamse ex-president Desi Bouterse bij, alsook Guus Kouwenhoven, verdachte van illegale wapenhandel.

De Rotterdamse deken Peter Hanenberg benadrukte na de aanhouding van Weski dat sprake is van een strafrechtelijk onderzoek naar de feiten; nog geen vaststelling van strafbaar handelen. Hij maande het OM tot uiterste zorgvuldigheid. ‘Onnodige schending van het vertrouwelijk berichtenverkeer tussen advocaat en cliënt dient voorkomen te worden in het belang van de verdediging van de cliënt.’

Vertrouwensadvocaat

De NOvA heeft besloten een Vertrouwensadvocaat te benoemen voor advocaten die betrokken dreigen te raken bij georganiseerde criminaliteit. De werving loopt inmiddels.

 

Advertentie