Dat heeft een bron dicht bij de strafzaak laten weten aan het ANP. De voormalig advocaat van Taghi, Inez Weski, is 21 april gearresteerd. Zij heeft de verdediging daarna neergelegd. In de brief aan de rechtbank heeft Taghi ook laten weten dat hij alle onderzoekswensen handhaaft die door Weski zijn gedaan.

Geertjan van Oosten, bestuurslid bij de NVSA, denkt dat een hoop mensen opgelucht adem zullen halen. ‘Rechters, advocaten en de deken hoeven zich niet meer bezig te houden met de vraag wie de verdediging van Taghi moet doen,’ zegt hij tegen het AD. ‘Dat gaat heel veel tijd schelen, is mijn verwachting.’

Eerlijk proces

Advocaat Job Knoester vraagt zich af of het recht op een eerlijk proces nu onder druk komt te staan. ‘Taghi komt ogenschijnlijk intelligent over, maar het voeren van de verdediging in een proces als dit vraagt heel veel,’ laat hij het AD weten. ‘In ieder geval veel juridische expertise over het strafrecht. Sterker nog, het vraagt specialisme binnen het strafrecht. Dat heeft Taghi niet. Als hij geen uitstekende advocaten heeft is er geen eerlijk proces en dat verdient ook Taghi.’

In principe kunnen verdachten hun eigen verdediging voeren, maar de rechtbank kan besluiten om een advocaat toe te wijzen. Of de rechtbank in Amsterdam dat gaat doen, is niet duidelijk.

Vorige week werd bekend dat Weski nog zeker dertig dagen langer vastzit waarna ze door de raad van discipline is geschorst als advocaat. Het OM denkt dat ze berichten heeft doorgespeeld tussen de buitenwereld en Ridouan Taghi. Na haar aanhouding maakte Weski via haar advocaten bekend dat ze de verdediging van Taghi neerlegt.

Peter Hanenberg

Deken Rotterdam: ‘Aanhouding Weski was enorme schok’

'Het was geen prettige beslissing om vervolgens te verzoeken tot schorsing’.

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie