De NOvA gaat een pool van zes vertrouwensadvocaten inrichten, waar advocaten die betrokken dreigen te raken bij georganiseerde criminaliteit terecht kunnen. De vertrouwensadvocaten bieden een luisterend oor en fungeren als eerste aanspreekpunt, aldus de NOvA. Het gesprek is strikt vertrouwelijk.

De algemene raad van de NOvA besloot tot aanstelling van de vertrouwensadvocaten, na de aanhouding van strafpleiter Inez Weski. Zij wordt verdacht van deelname aan de criminele organisatie van haar cliënt Ridouan Taghi en van schending van geheimen. Eerder bleek dat de neef van Ridouan, die als zijn advocaat optrad, fungeerde als boodschapper tussen de gedetineerde en de buitenwereld.

De werving van kandidaten in mei leverde een flink aantal belangstellenden op, aldus de NOvA. Daaruit is inmiddels een pool van zes advocaten samengesteld, gedifferentieerd naar rechtsgebied, regio en geslacht. De zes advocaten krijgen een training en gaan naar verwachting na de zomer aan de slag.

Advertentie