‘Stel: persoon X is betrokken bij drugshandel en heeft thuis twee miljoen euro liggen,’ legt trainer en strafrechtadvocaat Sanne Schuurman (Guarda Advocaten) uit. ‘Maar hij voelt zich er niet prettig bij, dus verplaatst hij die 2 miljoen naar het huis van zijn moeder. Vervolgens wordt X gearresteerd en zit hij vast, in volledige beperkingen. Zijn vrienden hebben het geld nodig, maar weten niet waar het is en denken dat X het heeft gestolen. Ze benaderen de advocaat en dreigen de vrouw van X iets aan te doen als X niet vertelt waar de twee miljoen ligt. De theorie zegt dat je dit verzoek natuurlijk moet weigeren. Maar als je dat doet, wordt de vrouw misschien aangepakt of kan er een onderwereldoorlog ontstaan. Het zijn duivelse dilemma’s.’

Schuurman (47), die samen met een expert in persoonsbeveiliging EBI-trainingen verzorgt, wil de deelnemende advocaten een spiegel voorhouden. ‘Een ander voorbeeld uit deze speciale training: twee van jouw cliënten uit het drugs­milieu blijken onderling ruzie te hebben, maar jij bent hiervan niet op de hoogte. Beide cliënten proberen op niet al te subtiele wijze jou voor zichzelf op te eisen: jij hoort als advocaat bij ons. Wat doe je in zo’n situatie? Een laatste voorbeeld: een cliënt is niet tevreden over de dienstverlening en verwacht dat jij als advocaat meer levert, of dat je diensten verleent die je eigenlijk niet mag doen. Hoe ga je daarmee om? Dit zijn allemaal onderwerpen waarover we vertrouwelijk met elkaar praten tijdens de cursussen.’

Lees verder in het e-magazine van juni.

zwart-wit-daphne-

Daphne van Dijk

Freelance journalist

Profile page
Advertentie