De advocaat is bekend vanwege zijn verdediging van talloze mensenrechtenactivisten en dissidenten. ‘Door de Iraanse advocaat Amirsalar Davoudi te eren met deze prijs, wil de jury het belangrijke mensenrechtenwerk van deze Iraanse advocaat benadrukken. Davoudi is ondanks de hoge prijs die hij persoonlijk voor zijn advocatenwerk moest betalen doorgegaan met zijn werk.’

Davoudi werd op 20 november 2018 gearresteerd en zit sindsdien vast in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij werd aangeklaagd wegens het beledigen van ayatollah Khamenei en het verspreiden van propaganda tegen het systeem. Ook werd hij na een interview met radiozender Voice of America beschuldigd van het vormen van een groep met het doel de nationale veiligheid te verstoren. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar en 111 zweepslagen.

Orde van het jaar

De speciale juryprijs voor de orde van advocaten van het jaar gaat naar de Orde van Advocaten van Warschau voor hun inzet voor de bescherming van de rechtsstaat op zowel institutioneel als gerechtelijk niveau in Polen.

De Jury van de Prix Ludovic Trarieux bestaat uit vertegenwoordigers van L’Observatoire des Avocats (IDHAE), Union International des Avocats (UIA), Federation Barreaux d’Europe (FBE), Ordre des avocats de Genève, Union for the Protection of Human Rights Rome, Barreau de Bruxelles, Ordre des Avocats du Barreau de Luxembourg, IDH Barreau de Paris / Ordre des advocats de Paris, Rechtsanwaltkammer Berlijn en de Amsterdamse Orde van Advocaten.

De prijsuitreiking vindt plaats in Amsterdam, aan het slot van het congres van de FBE en is te volgen via een livestream.

Advertentie