De fraudezaak die aan het licht kwam in 2021 staat bekend als een van de meest opmerkelijke financiële fraudes ooit en deed veel stof opwaaien. Bestuursvoorzitter en topnotaris Frank Oranje van het kantoor van de landsadvocaat Pels Rijcken bleek over een periode van meer dan twintig jaar miljoenen te hebben weggesluisd. Onder het oog van zijn collega’s, zonder dat iemand dat door had. Toen de zaak eenmaal dreigde uit te komen, maakte hij een eind aan zijn leven. De vraag hoe deze megafraude kon plaatsvinden, is nog steeds onbeantwoord.

De NTR en producent CCCP duiken in de serie in de achtergronden van het drama. Wie was Frank Oranje en welke rol speelden zijn naaste collega’s en toezichthouders? Wat zegt deze zaak over het onkreukbaar geachte notariaat, over de reputatie van de landsadvocaat en de integriteit in een wereld waar je juist de hoogste standaarden verwacht? Hoe kan het dat niemand deze fraude heeft opgemerkt? Een journalistieke vertelling van hoe deze jarenlange fraude onder de ogen van de slimste juristen van het land heeft kunnen gebeuren.

Begin juni werd bekend gemaakt dat de staat naast Pels Rijcken ook gebruik gaat maken van andere advocatenkantoren. Het kabinet geeft daarmee gehoor aan de bevindingen van de Commissie advocatendiensten aan de Staat, die in mei 2022 werd ingesteld na de fraude bij Pels Rijcken.

 

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie