Zowel binnen de advocatuur als in de juridische dienstverlening gaan professionals meer verdienen. Door de toenemende vraag stijgen de salarissen van juridische professionals op alle niveaus, van starter tot senior. ‘Iedereen kan om een verhoging vragen. Niet alleen de advocaat en de bedrijfsjurist, maar ook de paralegal,’ aldus Joyce Toeset, senior manager Legal, Tax & Treasury Recruitment bij Robert Walters.

Robert Walters rapporteerde al eerder over de krapte op de markt. Destijds waren vooral mediors in trek, nu is een nieuwe ontwikkeling zichtbaar. Door het tekort aan mediors neemt de vraag naar starters toe. Toeset adviseert om seniors te verkiezen boven mediors. ‘Een medior verdient tegenwoordig bijna hetzelfde als een senior vanwege de hoge salarissen, en dat is uitzonderlijk. Daarom kun je beter voor die senior gaan: dan krijg je gegarandeerd waar voor je geld.’

Werkgever moet meedoen

De aanhoudende krapte wordt volgens Toeset verklaard door het toenemende belang van het juridische vakgebied. Ze wijst op nieuwe (overheids)functies die ontstaan omdat beleid opgepoetst of aangescherpt moet worden. ‘Tel daarbij op dat bijna alle bedrijfskwesties tegenwoordig door de juridische afdeling opgepakt of gecontroleerd moeten worden, en je snapt dat het personeelstekort blijft toenemen,’ aldus Toeset.

Ook de specifieke vraag naar advocatendiensten blijft toenemen. ‘Het probleem is dat er aan universiteiten niet meer studenten afstuderen dan enkele jaren geleden. Hierdoor houdt de extreme krapte aan’, licht ze toe. Daarom is er volgens haar maar een oplossing: bedrijven moeten mee in de trend van hoge salarissen. ‘Om een aantrekkelijke werkgever te worden en te blijven, moet je deze doelgroep goed belonen. Er zijn immers genoeg andere mogelijkheden buiten de deur.’

Redactie Advocatenblad

Profile page
Advertentie