‘Een van mijn cliënten, een autodealer, hield een keer per jaar een autowasdag voor al zijn klanten,’ vertelt Femke Schouten, ondernemingsrechtadvocaat bij Pellicaan in Rotterdam. ‘Hij vroeg mij: kan dat eigenlijk nog wel, zoveel water verbruiken? Met al dat sop dat in het milieu belandt?’ Het is slechts één voorbeeld uit de praktijk. Steeds vaker kloppen ondernemingen aan bij advocaten voor advies op het gebied van ESG (Environmental, Social, Governmental). Aangejaagd door de Europese Green Deal ontstaat in rap tempo ESG-wetgeving. Ondernemingen moeten met de billen bloot over hun duurzaamheidsdoelen. Dat biedt kansen voor de advocatuur.

‘Een aantal mensen gaat heel rijk worden van duur­zaam­heid,’ voorspelt Eva Eijkelenboom, universitair docent bij het Law & Business Department van de Erasmus Universiteit Rotterdam en beleidssecretaris bij VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘ESG-advisering is een opkomende markt voor advocaten, consultants en accountants.’ Op grond van ESG-wetgeving moeten ondernemingen in hun bestuursverslag transparant zijn over hun activiteiten en duurzaamheidsdoelen. Eijkelenboom ziet bijvoorbeeld dat juristen vaker betrokken worden bij het bestuursverslag. ‘Dat moet waterdicht zijn. Mocht het tot een zaak komen, dan is zo’n officieel document uitermate handig om op terug te kunnen vallen.’

Robert van Beemen, partner bij DRB Groep, adviseert advocatenkantoren over onder andere ESG. Hij is binnen het Law Firm Management Committee van de International Bar Association (IBA) actief als voorzitter van de ESG-commissie. Van Beemen ziet dat ESG een steeds belangrijker agendapunt wordt. ‘Vorig jaar stonden twee hele dagen van de jaarlijkse IBA-conferentie in Miami in het teken van duurzaamheid. Wat betekent ESG voor je organisatie, strategie en beleid?’

Lees het volledige artikel in het e-magazine van juli. 

CARMEN GEUKERS, Advocatenblad

Carmen Geukers

Profile page
Advertentie