De Sanderink-saga ontrolde zich als een smeuïge soap. Een scheutje provinciale romantiek à la Boer zoekt Vrouw, maar ook een flinke dosis shakespeariaanse dramatiek en waanzin. In boeken, krantenartikelen en podcasts is al breed uitgemeten hoe de schuchtere, hardwerkende Tukker vanuit de boerderij van zijn ouders decennialang bouwde aan een imperium. Softwarebedrijf Centric, hofleverancier bij veel overheidsinstanties. Ingenieursbureau Antea en bouwbedrijf Strukton, dat wegen, tunnels en spoorlijnen ontwerpt en aanlegt.

Aan het einde van een voorbeeldige loopbaan raakt deze sobere, selfmade miljonair in de ban van een veel jongere vrouw met zelfverzonnen successen. Rian van Rijbroek, fotomodel uit Veghel, geheim agente, hacker, financieel adviseur, cyber­security­deskundige, schrijfster, verleidster: Data Hari, wordt ze soms genoemd, en Sanderink is volgens haar biografe Angelique Kunst niet de eerste coryfee die ze ten val brengt.

Meer nog dan streekroman of koningsdrama is de Sanderink-affaire een legal thriller met vele wendingen, zelden vertoonde interventies en on-Nederlandse dwangsommen en inbeslagnames. Strafzaken, civiele procedures en tuchtklachten lopen kriskras door elkaar heen en kennen allemaal weer hun eigen dynamiek en juridische finesses.

Lees verder in het e-magazine van juli.

Marco-de-Vries3

Marco de Vries

Freelance journalist

Profile page
Advertentie