Simmons & Simmons heeft namens een biotech bedrijf een inbreukactie aanhangig gemaakt bij het nieuwe Unified Patent Court (UPC) in Den Haag. Volgens het kantoor is daarmee de eerste inbreukzaak bij de Nederlandse afdeling van het UPC een feit.

Het Unified Patent Court ging op 1 juni van start. Simmons & Simmons treedt op namens het in Renkum gevestigde Plant-e, dat zich toelegt op de ontwikkeling van biobrandstofcellen op basis van levende planten. Plant-e beticht de Spaanse concurrent Bioo (Arkyne Technologies) van schending van haar octrooirechten in Europa.

Plant-e bezit het Europese octrooi op de technologie, die is ontwikkeld aan de Wageningse universiteit. Ondanks herhaalde waarschuwingen gebruikt Bioo dezelfde technologie.

Volgens Simmons & Simmons is het UPC bij uitstek geschikt om dit soort Europabrede geschillen efficiënt en effectief aan te kaarten. ‘Voorheen had Plant-e zich alleen een procedure kunnen veroorloven bij één nationale rechtbank, waarbij de zaak zich ook zou hebben beperkt tot dat ene land. Het UPC, daarentegen, biedt de mogelijkheid om een Europees octrooi voor alle landen waar het geldig is, in één actie te handhaven tegen de kosten die vergelijkbaar zijn met één nationale procedure’, aldus het kantoor.

upc

Nieuwe rechtbank maakt octrooigeschillen echt Europees

De komst van de pan-Europese rechtbank UPC op 1 juni maakt het mogelijk om in een reeks lidstaten tegelijk inbreuk op octrooien aan te vechten.

Advertentie